Granuloma anulare

Gyakran írják 2 n-nel is (Granuloma annulare), mely természetesen ugyanazt jelenti. Körben vagy félköríven elhelyezkedő, enyhén kiemelkedő papulákból áll. Évekig is fennállhat. Általában különösebb panaszt (viszketés, fájdalom) nem okoz és csak egy-egy testtájat érint. Létezik azonban testszerte jelentező formája is.

A granuloma anulare oka, tünetei, kezelése:

A granuloma anulare oka

A granuloma anulare okozója egyelőre nem ismert, bár jelentős a gyanúba került és adatokkal is alátámasztott kiváltó tényező. Megfigyelhető például, hogy családon belül gyakrabban fordul elő, így felmerült az örökletes tényezők szerepe. Az is megfigyelhető, hogy valamivel gyakrabban jelentkezik kiállt ferőzés után, vagy bizonyos (néha súlyos, legtöbbször imunológia) betegségek mellett. A kiterjedt formát időnként cukorbetegség mellett észlelik. 10 elváltozásnál többje csak a betegek 15%-ának van, ugyanakkor a betegek felének egyetlen gyűrűje van.

Mindezek ellenére a betegek nagy része teljesen jó állapotban van, és a leggondosabb vizsgálat sem talál náluk egyéb kórosat. Emiatt a részletes kivizsgálásoknak – ha egyéb gyanújel nem áll fenn – általában nincs értelme

A granuloma anulare tünetei

A granuloma anulare gyakoribb fiatalabb korban (gyerekkortól kb. 30 éves korig), de bármely életkorban előfordulhat. A kiterjedt formák gyakoribbak gyermekkorban és 40 éves kor felett.

Az elváltozások néhány mm átmérőjű papulákból állnak, melyek 1-5 cm átmérőjű gyűrűkbe rendeződnek. A papulákon a bőrrajzolat eltűnik.

A tünetek a betegek több mint felénél 2 éven belül elmúlnak, azonban 40%-os gyakorisággal kiújulnak. Ezek a kiújulások azonban az esetek 80%-ában maguktól elmúlnak 2 éven belül.

A granuloma annulare kezelése

Bár biztos hatású, végleges gyógymódot nem ismerünk, számos eljárást dolgoztak már ki a kezelésre. Ilyen például a fagyasztás, a karcolásos kezelés, gyulladáscsökkentő injekciók beadása az elváltozásba. A kiterjedt formákat szájon át adott gyulladáscsökkentőkkel is lehet kezelni, de ezek mellékhatásai néha több kellemetlenséget okoznak, mint maga a betegség.