A haj betegségei

A hajnak problémás lehet a..

  • mennyisége (hajhullás kopaszodás),
  • szerkezete,
  • színe,
  • fertőzött lehet.

Hajhullás, kopaszodás

Nevét onnan kapta, hogy kialakulásában szerepet játszanak az androgén hormonok. Az androgén hormonokat “férfihormonoknak” is hívják, de ez eléggé pontatlan elnevezés, mert nőkben is termelődnek, bár szintjü alacsonyabb, mint férfiak esetén. Ugyanakkor fontos tudni, hogy az androgén hajhullás kialakulásához nem szükséges a normálisnál magasabb hormonszint.
A szervezetet megviselő betegség vagy valamilyen tápanyag hiánya válthatja ki. Jellemzője, hogy a hajhullás nagyjából egyenletesen az egész fejbőrt érinti.
A cím kissé pontatlan, ugyanis sokféle okból kialakulhat foltos hajhullás, az alopecia areata ezek közül csak az egyik, jól meghatározott kórkép. Pontos oka nem ismert, de sok adat utal arra, hogy úgynevezett autoimmun jelenségről van szó, vagyis a szervezet védekezőrendszere (immunrendszere) a hajhagymák ellen fordul

A haj szerkezeti problémái

Ide tartozik számos fejlődési rendellenesség, ezeket azonban ritkaságuk miatt egyelőre nem tárgyaljuk.

A haj színének eltérései

A legismertebb ezek közül az őszülés. Jelenleg nem ismerünk olyan módszert, amely alapvetően megváltoztatná az őszülés folyamatát.

A hajszálak fertőzései

Ritka, hogy csak a hajszálak fertőződjenek, legtöbbször a hajas fejbőr is érintett. A hajszálakat leginkább egyes gombák fertőzhetik. Meglehetősen ritkán fordul elő.