Az övsömör oka, tünetei, kezelése

Az övsömör oka

Ugyanaz a vírus okozza, mint a bárányhimlőt (Varicella-Zoster Vírus – VZV) A bárányhimlő lezajlása után a vírus a szervezetben marad, az idegsejtek dúcaiban rejtőzködik – évtizedeken át. Innen éled újra valamilyen kiváltó tényező hatására, és terjed az ideg lefutása mentén. A kiváltó tényező néha nyilvánvaló, pl. a szervezetet gyengítő más fertőzés, de az esetek túlnyomó részében semmilyen nyilvánvaló ok nem észlelhető. A bárányhimlő és az övsömör közötti kapcsolatot Bókay János vette észre először, 1928-ban.

Az övsömört ennek megfelelően nem lehet “elkapni”, ugyanakkor, ha olyan személy van a beteg környezetében, aki még nem volt bárányhimlős, kaphat bárányhimlőt az övsömörös betegtől.

Tünetek

A kiütések leggyakrabban a törzsön és az arcon jelentkeznek, de bárhol a bőrfelületen megjelenhetnek. A törzsön jobban észrevehető az övszerű elhelyezkedés, más testtájakon az idegek lefutásának ismerete szükséges ahhoz, hogy észrevegyük az összefüggést. A hólyagok általában 2-3 hétig állnak fenn.

A kiütések égő érzéssel járnak, gyakori a fájdalom, mely akár a kiütések jelentkezése előtt 2-3 nappal is fennállhat már. A fájdalom lehet enyhe, de elviselhetetlenül súlyos is. Főleg idősebb korban jellemző, hogy a fájdalom akár hónapokig is fennállhat a kiütések elmúlása után (“posztherpeszes neuralgia”).

A kiütések apró hólyagokból állnak, melyek csoportosan helyezkednek el. Gyakran kifakadnak, így egy idő után már nem láthatók, helyettük nedvező-pörkkel fedett terület marad. Gyakran felülfertőződik baktériumokkal, ilyen esetekben nem könnyű megmondani, elsősorban mi is okozza a panaszokat: a vírus vagy a baktérium.

Gyermekkorban az övsömör gyakran alig okoz panaszt, felnőttkorban előfordul rossz közérzet, láz, fájdalom. Nyirokcsomó gyakran tapintható az érintett terület közelében. Az arcon lévő tünetek az agyidegeket követik, ezeknél nagyobb óvatosság szükséges, mert például érinthetik a szemet is, akár szaruhártyafekély is kialakulhat.

Kezelés

A VZV azon vírusok közé tartozik, amelyek ellen létezik gyógyszer. Sajnos azonban csak a tünetek jelentkezésétől számított egy hétig érdemes elkezdeni a kezelést, de ezen belül is jobb minél hamarabb. A panaszokat nem azonnal szünteti, de gyorsítja a gyógyulást és csökkenti a posztherpeszes neuralgia gyakoriságát és súlyosságát, így különösen fontos adása legyengült és idős emberek esetében, lehetőleg a tünetek megjelenésekor azonnal. Időnként baktérium-ellenes szereket is használunk, a felülfertőződés megelőzésére vagy kezelésére. Ezek legtöbbször helyi kezelést jelentenek (oldatok, krémek), antibiotikum adására csak ritkán szorulunk.

A fájdalmat fájdalomcsillapítókkal kezelhetjük, de a posztherpeszes neuralgiában ezek gyakran alig hatásosak. Ilyenkor speciális, az idegrendszerre ható gyógyszerekre van szükség.

Megelőzés

A bárányhimlő ellen létezik védőoltás, kb. felére csökkenti az övsömör kialakulását. Figyelembe véve, hogy évente kb 30,000 eset fordul elő, ennek a fele is jelentős szám. Figyelembe véve, hogy – főleg 60 éves kor felett – a tünetek elmúlása után is jelentős fájdalom maradhat fenn, érdemes lenne mindenkit beoltani 60 éves kor felett.

Övsömör (herpes zoster)

Az övsömör egyetlen érzőideg lefutása mentén jelentkező vírus-betegség. Szinte mindig féloldali, és legtöbbször a törzsön helyezkedik el, egy sávban (mint egy öv – vagy inkább fél öv 🙂 ) – innen a neve. Latinul: herpes zoster.