Periorális dermatitisz

A “periorális dermatitisz” (dermatitis perioralis) névnek nincs magyar megfelelője. Ha lefordítjuk (“száj körüli bőrgyulladás”), inkább félreértésekre adunk okot: egyrészt nem minden száj körüli gyulladás perioralis dermatitis, másrészt a perioralis dermatitis nem mindig csak a száj körül jelentkezik. Leginkább nőket érint (90%-ban). Több szempontból is hasonlít a pattanásra és a rosaceára.

A perioralis dermatitis tünetei

A tünetek elhelyezkedése

Ide tartozik számos fejlődési rendellenesség, ezeket azonban ritkaságuk miatt egyelőre nem tárgyaljuk.

A tünetek jellege

Az elváltozás általában papulákból áll, néha ekcémára emlékeztet. Általában nem viszket, inkább égő-feszülő érzést okoz.

A perioralis dermatitis okai

Vannak adatok, amelyek egyes tényezők szerepére utalnak, de hogy mi a döntő tényező, egyelőre nem ismert. Néhány statisztikai adat és tapasztalat, amelyek útmutatást adnak arra vonatkozóan, hogy hol lehet a megoldás:

“Belső” okok

Miután leginkább nőket érint, feltételezhető, hogy a női hormonoknak van bizonyos szerepük. Ezt támasztja alá az is, hogy egyesekben menstruáció előtt romlik. A hormonhatás végül is nem meglepő, hiszen a perioralid dermatitis még szövettanilag is nagyon hasonlít a pattanásra, ahol a hormonok szerepe nem kétséges.

Egyes adatok arra utalnak, hogy emésztési-felszívódási zavarok is szerepet játszhatnak a perioralis dermatitis kialakulásában, de a bizonyítékok erre vonatkozóan nem egyértelműek.

Felmerült a szájban lévő Candida gombák szerepe, de egészen biztos, hogy ez legfeljebb az esetek egy részében játszhat szerepet – ha egyáltalában van szerepe.

“Külső” okok

A legegyértelműbb összefüggés a helyileg alkalmazott szteroid tartalmú krémek és a perioralis dermatitis között van. A betegek nagyobbik részében kideríthető, hogy korábban ilyen gyógyszertartalmú krémet használt. Az erre vonatkozó egyéni érzékenység igen nagy szórást mutat: Egészen kevéstől is kialakulhatnak a tünetek, másoknál huzamosabb használat sem okoz panaszt.

Régóta tudott dolog, hogy a sok kozmetikumot használó nőknél gyakoribb a periorális dermatitisz. Egy részletes vizsgálat szerint az alapozó + hidratáló + éjszakai krémet használó nők esetében a kockázat tizenháromszoros! Hogy pontosan melyik kozmetikai összetevők a “főbűnösök”, egyelőre nem ismert.

A hormonális befolyás miatt nem meglepő, hogy felmerül egyes fogamzásgátlók szerepe is, de ez sem tekinthető egyértelműen igazoltnak.

Még évtizedekkel ezelőtt felmerült a fluor (pontosabban fluoridok) szerepe a tünetek kiváltásában, de ez sem tekinthető egyértelműen igazoltnak.

Felmerül egyes esetekben, hogy allergiás reakció indítja be a folyamatot.

A perioralis dermatitis okai

Biztos hatású, végleges eredményt adó kezelés nem létezik. A legfontosabb a feltételezhető kiváltó tényezők kiiktatása (még akkor is, ha ezek nem egyértelműen igazoltak). A fluorozott fogkrém kihagyása nem jelent gondot, bár a legtobb, üzletben kapható fogkrém tartalmaz fluoridot, de a patikákban általában kapható legalább egyféle fluormentes fogkrém.. A kozmetikumok minimálisra csökkentése nagyon kívánatos.

Sajnálatosan gyakori, hogy szteroid krémmel próbálják kezelni a tüneteket. Átmenetileg nagyon látványos a javulás, napok alatt szinte teljesen elhalványulnak a tünetek. Sajnos azonban a tünetek gyakran kiújulnak, ráadásul egyre erősebb formában, így egy idő után szinte lehetetlen a krém kihagyása.. Úgy is fogalmazhatnánk, hogy rövid távon nagyon kellemes a steroid krémek hatása a perioralis dermatitisre, hosszabb távon viszont végzetes.

Mit tehet a bőrgyógyász?

A bőrgyógyász fő szerepe NEM az, hogy felírjon egy krémet, amitől gyorsan elmúlnak a tünetek – ez egyelőre nem lehetséges. Sokkal inkább olyan bőrápolási- kezelés tervet kell kialakítani, és a bőr állapota szerint időközönként módosítani, amivel egyensúlyban tartható a bőr állapota. Hosszú távon van remény arra, hogy a háttérben “dolgozó” gyulladás alábbhagy, és egyre könnyebben egyensúlyban tarthatóvá válik. A leggyakrabban használt gyógyszerek és gyógyszertartalmú készítmények: gyulladáscsökkentők (de NEM szteroid-tartalmú gyulladáscsökkentők), antibiotikumok és az úgynevezett retinoidok, esetleg azelainsav. A kezelést mindenképpen érdemes gyakorlott bőrgyógyászra bízni. Természetesen a korábban már említett teendőket (fogkrém váltása, diéta) is érdemes átbeszélni a rendelésen.

Fontossága miatt megismételjük:

TILOS steroid-tartalmú krémekkel kezelni a perioralis dermatitist.

Laboratóriumi és egyéb vizsgálatok

Laboratóriumi eltérés nem várható, így a legtöbb vizsgálat értelmetlen. Időnként megpróbálkoznak allergiavizsgálatokkal, de ezek legfeljebb az elindító tényező felderítésében segíthetnek, a perioralis dermatitis NEM allergiás kórkép.