Pikelysömör

A pikkelysömör örökletes alapon kialakuló, de lényegében ismeretlen eredetű bőrbetegség.

Bár jól kezelhető, a kiújulást a legtöbbször nem lehet megelőzni.

Okok

A pikkelysömör oka sajnos nem ismert, de a kialakulás mechanizmusáról sok részletet tudunk – genetikai és immunológiai tényezők egyaránt szerepet játszanak kialakulásában.

Nagyon fontos azonban tudni, hogy nem fertőző betegség. A betegek életét sokszor nem csak maga a betegség keseríti meg, hanem környezetük félelme a fertőzéstől.

Tünetek

Leggyakrabban a könyökön-térden-hajas fejbőrön láthatók beszűrt, hámló plakkok. A hámlás nem “normál” hámlás (mint amilyet például lezajlott gyulladás után láthatunk), hanem gyertyacseppszerű, viaszos tapintatú. Ezt nevezzük parakeratosisnak.

Kezdetben a tünetek nem ilyen jellegzetesek, egyrészt nem a tipikus helyeken jelentkeznek, másrészt nem mutatják a jellegzetes hámlást. A pikkelysömör nem egységes kórkép, több változata van.

Szövődmények

A pikkelysömörhöz időnként ízületi gyulladás társul. Szerencsére ez egyrészt nem gyakori és általában viszonylag enyhe. A kezelése azért jelent mégis bizonyos gondot, mert az ízületi gyulladásra leggyakrabban alkalmazott szerek a bőrtüneteket rontják. Ugyancsak ronthatják a tüneteket egyes szívgyógyszerek (béta-blokkolók). Ezek miatt fontos a kezelések egyeztetése a bőrgyógyász, a reumatológus és – ha szívgyógyszert szed valaki – a belgyógyász között.

Kezelés

A kezelés több lépésből áll. Egyrészt a vaskos pikkelyeket (ha vannak) kíméletesen el kell távolítani, majd a gyulladást és a fokozott sejtoszlást kell mérsékelni.

A pikkelyek eltávolítása szaruoldó – általában szaliciles, esetleg karbamid tartalmú – kenőccsel történik. A pikkelyek kíméletes eltávolítása azért fontos, mert az erősebb mechanikai behatás (például a körömmel való levakarás) úgynevezett fokozhatja a gyulladást (Koebner-jelenség).

A leghatékonyabb gyulladáscsökkentő kenőcsök a steroidok. Léteznek már nem-steroid gyulladáscsökkentők is, de ezek kevésbé hatékonyak és igen drágák. Ugyanakkor érdekes módon az ízületi gyulladások kezelésére széles körben használt gyulladáscsökkentő kenőcsök pikkelysömörre teljesen hatástalanok.

Régóta ismertek az A-vitamin származékok (retinoidok), melyek elsősorban szájon át szedve hatékonyak. Inkább súlyosabb esetben szoktunk használni, kellemetlen mellékhatásaik miatt. Újabban kerültek be a fegyvertárba a D-vitamin származékok, melyek külsőleg adva is közelítik a steroidok hatékonyságát.

Szintén súlyosabb esetekre tartjuk fenn a sejtoszlást gátló anyagokat. Ezek ugyanazok a gyógyszerek, amelyeket a daganatok kezelésére is használunk – bár a pikkelysömör esetén jóval kisebb adagban.

Újdonságnak számít a “biológiai” szerek használata. Ezeket jelenleg leginkább a legsúlyosabb esetekre érdemes fenntartani.

A gyógyszereken és gyógyszertartalmú krémeken kívül is számos gyógyeljárás áll rendelkezésünkre, így például az ultraibolya sugarak, a pszichoterápia, fürdőkezelések.