Pityriasis rosea

A pityriasis roseának általánosan elfogadott magyar neve nincs. Leginkább rózsahámlásnak, rózsás hámlásnak, esetleg rózsakiütésnek szokták nevezni. Nem keverendő össze a rózsahimlővel (rubeola). A görög eredetű “pityriasis” szó hámlásra utal, a “rosea” szó pedig rózsaszínt jelent latinul.

A pityriasis rosea ovális-kerek rózsaszínű foltokkal járó bőrbetegség, mely néhány hét (akár 8-12 hét) után magától is meggyógyulhat. Láz, viszketés nem szokta kísérni.

A pityriasis rosea tünetei, oka, kezelése:

Tünetek

Először általában a törzsön jelentkezik egy nagyobb (2-10 cm) plakk, majd néhány nap vagy egy-két hét múlva számos kisebb (1-2 cm) rózsaszín folt. Az elsőnek megjelenő plakkot anyaplakknak vagy hírnök-foltnak is szokás nevezni. A kiütések általában nem viszketnek. Általános tünetek nem szoktak jelentkezni, bár egyes betegek beszámolnak a kiütések jelentkezése előtti napokban enyhe rossz közérzetről. Az ovális foltok hossztengelye gyakran fenyőfaszerű rajzolatot mutat a háton.

A tüneteket időnként gombás fertőzésnek vélik. Gyakorlott bőrgyógyásznak az esetek túlnyomó többségének azonban a felismerése nem jelent gondot. Időnként szükség lehet gombavizsgálatra a gombás fertőzéstől való biztos elkülönítés érdekében.

A rendelkezésre álló adatok alapján úgy tűnik, terhesség esetén sem veszélyes a jelentkezése; sem az anyára, sem a magzatra nem jelent kockázatot.

Kiváltó ok

A pityriasis rosea oka nem ismert. A bőrgyógyászok régóta úgy gondolják, hogy valójában egy enyhe vírusfertőzésről van szó. Az utóbbi években őket látszanak igazolni a laboratóriumi leletek: egyre gyakrabban sikerül kimutatni a betegek bőréből a herpes-vírus hetes típusát (HH7 – humán herpesvírus 7-es típus)

Annak ellenére, hogy a vírusfertőzés számos bizonyíték van, gyakorlatban nem tekintik fertőző betegségnek, ugyanis együtt élő családtagokban is ritka, hogy bennük egyszerre vagy egymás után forduljon elő. Ennek valószínűleg az az oka, hogy sokan gyerek- vagy fiatalkorban már átesnek a fertőzésen, és így védetté válnak. A lefolyás azonban olyan enyhe is lehet, hogy nem tulajdonítanak jelentőséget a megjelenő néhány kiütésnek, így ki sem derül a fertőzés.

Az utóbbi években felmerült ugyanennek a vírusnak a szerepe egyes idegrendszeri betegségekben, de ez nem jelenti azt, hogy bőrtünetek esetén ezektől tartani kellene.

Kezelés

Az esetek nagy részében nincs szükség különösebb kezelésre. A bőr kiszárítását érdemes elkerülni, mert ez elősegítheti a pityriasis rosea átmenetét ekcémába. Ez leginkább gombaellenes oldatok felesleges alkalmazása vagy a túlzott tisztálkodás miatt szokott előfordulni

Ha kialakulnak az ekcémaszerű, viszkető tünetek, akkor szükség lehet gyulladáscsökkentő krémek vagy tabletta szedésére, de erre ritkán kerül sor.