Rosacea (rozácea)

Főleg az arcon jelentkező bőrbetegség. Kezdetben annyi látható, hogy az érintett személy könnyen kipirul, majd maradandó értágulatok is keletkeznek az arcon. Később pattanásokra emlékeztető bőrelváltozások keletkeznek.

A rosacea felismerése és kezelése:

Tünetek

A rosacea felismerése az esetek egy részében könnyű, sokszor még laikusok is rá tudnak jönni, miről van szó. Vannak azonban szép számmal olyan esetek, amelyek még a tapasztalt bőrgyógyász szakorvosnak is feladják a leckét.

A rosaceának több változata van aszerint, hogy inkább az értünetek vagy inkább a pattanásszerű tünetek dominálnak.

A rosaceát egy csoportba szokás sorolni néhány más betegséggel, úgymint:

  • közönséges pattanás (akne vulgaris), mely főleg kamaszkorban jelentkezik
  • perioralis dermatitis (viszonylag ritkább, magyar neve sajnos nincs)
  • steroid dermatitis, mely az arcra helytelenül alkalmazott szteroid tartalmú krém következménye
  • további, ritkább betegségek

Okai

A rozácea végső oka nem ismert, de a kialakulásában szerepet játszó tényezőkről sokat tudunk. Egyértelmű például, hogy a betegeknél az arc felől a gyűjtőerekbe történő vérelvezetés gátolt. Ez lehet az oka az erősebb és hosszabban tartó kipirulásnak, és ennek lehet több más tünet a következménye. Főleg régebben sokat vizsgálták egy atka, a Demodex folliculorum szerepét, de nem sikerült egyértelmű összefüggést találni, úgy tűnik, csak egyes esetekben járul hozzá a tünetek kialakulásához.

Kezelés

A kezelés attól függ, hogy a rosacea melyik változatáról van szó a fenti három közül.

Ha főleg csak kipirulások jelentkeznek, leginkább a kiváltó tényezők kerülésével érhetünk el eredményeket. Ilyen kiváltó tényezők a nagy meleg, tűző nap, forró-fűszeres ételek, de az erjesztett tejtermékek mellőzése is előnyös lehet. Általában ajánlható a megfelelő mennyiségű víz fogyasztása, a rostdús ételek (pl. zöldségek) előtérbe helyezése.

2013-ben került forgalomba az első gyógyszer ennek a stádiumnak a kezelésére, a Bromonidine krém. Egyelőre csak az Egyesül Államokban kapható. Bár ez komoly áttörésnek számít, hiszen a kipirulások kezelésére eddig nem volt gyógyszer, nem várható, hogy alapvető változást fog hozni, mert az alapvető problémát nem befolyásolja, csak a már tágult ereket húzza össze.

Ha tartósan kitágultak az erek, akkor már gyógyszeres kezelés nem segít, ilyenkor leginkább a lézer és az IPL kezelés hatásos.

A pattanásszerű (“papulosus”) rosacea kezelésére sokféle gyógyszer áll rendelkezésre. Néhány ilyen hatóanyag (h: helyileg alkalmazható gélek-oldatok; sz: szájon át szedhető gyógyszerek)

Antibiotikumok, antimikrobiális szerek

tetraciklinek (sz)
• clindamycin (sz, h)
• metronidazol (sz, h)
• kén, szulfacetamid (h)
• palaolaj

• Közvetlenül a bőrre ható szerek

• tetraciklinek (sz, ?)
• azelainsav (h)
• retinoidok, pl isotretinoin (sz, h)
• palaolaj
Feltétlenül kerülendő a szerek gyors váltogatása, mert a rosacea a legjobb gyógyszerekre is csak lassan, fokozatosan reagál, ráadásul a legerőteljesebb kezelés mellett is előfordulnak visszaesések. A kezelés megtervezése mindenképpen bőrgyógyász szakorvos feladata.

A fenti felsorolásból látható, hogy a palaolaj két csoportban is szerepel, ugyanis több ponton is gátolja a rosacea kialakulását. Eddig csak patikai kevert készítményekben lehetett hasonlót kapni (bőrgyógyász által összeállított receptre), ráadásul ennek illata igen erős, színe pedig sötétbarna, így inkább csak éjszakára használták.