Bőrbetegségek tünetei

Viszketés

A viszketés legtöbbször a bőrt érinti, bár ritkán a nyálkahártyákon is jelentkezhet hasonló érzés. A viszkető bőrbetegségek közül legismertebbek a vírus-kiütések, a csalánkiütés (urticaria), az allergiás ekcéma. Erősen szokott viszketni a rühösség is. A viszketésről külön honlap áll rendelkezésre (www.viszketes.hu), ezért itt nem tárgyaljuk részletesebben ezt a tünetet.

A leggyakoribb, erős viszketést okozó bőrbetegségek:

  • ekcéma
  • rüh
  • csalánkiütés
  • rovarcsípések
  • bőr limfóma
  • dermatitis herpetiformis

Kiütés

A kiütés lehet gyorsan változó, mint például a csalánkiütés (urticaria) esetén, de fennállhat szinte változatlan állapotban is, mint például a lichen planus esetében.

Fájdalom

Szerencsére a bőrbetegségek nagy része nem fájdalmas, de például az övsömör esetén igen erős fájdalom is jelentkezhet, különösen idősebb korban. Szintén fájdalmas lehet még az égési sérülés, vagy a nagyobb felületet érintő hólyagos bőrbetegségek.

Láz

Lázzal leggyakrabban a fertőzések járnak, de időnként más bőrbetegségek súlyosabb eseteiben is előfordul hőemelkedés vagy láz.

Hámlás

Sokféle gyulladás lezajlása után láthatunk hámlást. Vannak azonban olyan bőrbetegségek, amelyeknek kezdettől fogva jellemző tünetük a hámlás: ilyen például a pikkelysömör vagy egyes gombás fertőzések. Részletesebben: hámlás-hámmegvastagodás.

Hólyag, hámhiány

Hólyagoknak nevezzük a folyadékkal telt kiütéseket. Ha a hólyagok összefolynak és megsérülnek, hámhiány alakul ki. Hólyagokkal járhatnak egyes víruskiütések (mint például a bárányhimlő) és többek között néhány ritka, de súlyos autoimmun betegség.

Gennyes hólyag (latinul: pustula)

Sokszor tiszta benn-ékű hólyagokból indulnak ki, és baktérium fertőzés jele lehet a váladék zavarossá és sűrűbbé válása. Kivétel a pikkelysömör, amelynél ugyan ritka a hólyagos forma, de ha létrejön, kezdettől fogva gennyes jellegű, pedig ebben nincsenek baktériumok.